Culturele diversiteit bij 24+? Dat zijn tientallen origines, outfits en religies op één harmonieuze werkvloer

Paars of blond haar of zoals ik een hoofddoek? 24+ kijkt enkel naar capaciteiten

Merve Iz: “Bij mijn eerste sollicitatiegesprek bij 24+, nu drie jaar geleden, verwachtte ik een vraag rond mijn hoofddoek. Of ik bereid was die af te nemen op de werkvloer, zoals een vijftiental andere potentiële werkgevers dat ook deden. Die vraag, of eender welke rond mijn hoofddoek, kwam er nu echter niet. Ik wist meteen: hier voel ik me goed.

Of je nu paars of blond haar of tattoos hebt, of een hoofddoek draagt zoals ik, bij 24+ accepteren we elkaar om wie we zijn. Ik heb collega’s met uiteenlopende achtergronden en collega’s die verschillende religies aanhangen. In Nederland zijn ze daar meer open en directer over dan hier. In België komen vragen over religie zoals ‘Waarom geloof jij in God?’ bijvoorbeeld meer en cours de route.

Mijn grootouders, Koerdische Turken, emigreerden naar Nederland. Ik groeide zelf op in Amsterdam en woon nu een vijftal jaar in Antwerpen. Na een diploma pedagogie te hebben behaald, liep het na succesvolle testen bij het solliciteren vaak mis bij de laatste ronde. Mijn hoofddoek is namelijk een deel van mijn identiteit, het geeft mee vorm wie ik ben: een trotse moslima.  

Thuis ben ik vrij opgevoed maar ik ben me gaan verdiepen in de islam. Ik kwam er achter dat de vrouw een cruciale rol vervult. Ze wordt gezien als een parel: zeldzaam, belangrijk en beschermd door een dikke schelp. Net zoals een parel haar natuurlijke schoonheid bedekt, bescherm ik mijn haar en lichaam. Die schoonheid laat je volgens de islam niet aan iedereen zien – dat is de filosofie erachter.

Mijn jobinhoud bij 24+? Ik werk met circa 60 collega’s op de afdeling die zich bekommert over de persoonsgegevens van klanten, kortweg ‘PSN’. Samen met een tiental collega’s maak ik deel uit van de cluster die zich ontfermt over topics rond handelingsonbekwaamheid. Ik sta in contact met kantoormedewerkers en bewindvoerders, verdiep me in vonnissen en controleer of deze correct uitgevoerd zijn.“

Een twintigtal afkomsten in één team: wederzijds respect en intro tot Afrikaanse keuken 

Zelf ben ik, Kévin, geboren in het Zuid-Franse Montpellier. Ik groeide deels op aan de Antwerpse Schelde en voel me als een vis in het water sinds ik hier solliciteerde in januari 2016. Ik merkte meteen die open vibe en houding van collega’s en directie. Na te starten als agent voor klantencontact en technische ondersteuning, werd ik vervolgens kwaliteitscoach, leverde ik operationeel support en ben ik nu team manager.

Samen met mijn collega’s Hamid, Camille en Vincent ben ik verantwoordelijk voor 120 mensen bij het Home Banking Customer Care (HCC); de helpdesk voor particulieren. Van hen hebben er ongeveer 60 buitenlandse roots – vaak in België geboren en immigranten van de tweede of derde generatie. Als je meertalig bent opgevoed, heb je als customer care agent nu eenmaal een streepje voor.

Top of my head heb ik collega’s bij HCC met Marokkaanse, Congolese, Kameroense, Ghanese, Indiase, Poolse, Tsjechische, Armeense, Griekse, Nederlandse, Portugese, Albanese, Servische, Bosnische en Nepalese roots. Dat vertaalt zich ook in een half dozijn religies op de werkvloer: we hebben onder andere atheïsten, christenen, moslims en een niet-praktiserende Joodse collega in ons team. 

Het fijne daaraan is dat die verschillende achtergronden en denkwijzen de band tussen collega’s net versterkt. Iedereen is op zijn manier uniek en interessant, wat leidt tot wederzijds respect tussen mensen van verschillende culturen en geloofsovertuigingen.

Concreet? Stel je een werkvloer voor waar we frietjes eten én moslims pre-corona rondgaan met koekjes om het Suikerfeest te vieren. Waar een collega met Afrikaanse roots je dag letterlijk kleurt met haar bonte kledij. Waar take-away-lunches in overleg gebeuren met collega’s die halal eten. Waar Didier, mijn collega met Congolese roots, mijn smaakpapillen nieuwe horizonten laat verkennen door zijn zelfgemaakte Afrikaanse maaltijden te delen.

Kriebelt het bij jou nu ook om in zo’n divers team te werken? Check dan zeker de vacatures bij 24+. Misschien word jij binnenkort de nieuwe collega van Kévin of Merve!